Revista de suspans nr.1 - Începutul...


Din motive mai mult sau mai puţin personale am încetat să mai colaborez cu revista Suspans. Însă am început o nouă colaborare cu REVISTA DE SUSPANS ce a apărut pe 1 octombrie 2012. Ţineţi minte această zi pentru că e începutul a ceva minunat.

Să aruncăm o privire peste cuprins. Găsim:


Editorialul semnat de Mircea PRICĂJAN – Nu am terminat ce am avut de spus. De citit!

Recenziile următorilor:

Adina BARVINSCHI – Un maestru francez(Pierre Lemaitre, Alex)

Gabriel DAMIAN -- Cenuşăreasa lui King(Stephen King, Carrie)

Gabriel DAMIAN -- Purgatoriul din tribună(Stephen King şi Stweart O'Nan, A Face in the Crowd)

A.R. DELEANU -- Un altfel de Sherlock Holmes (Caleb Carr, The Alienist)

Mircea PRICĂJAN -- Primul fantasy romantic românesc? (Anna Váry, Ultima vrăjitoare din Transilvania. Volumul I: Contesa Aneke)

La rubrica de film:

Gabriel DAMIAN – Pumpkinhead (1988)

Răzvan T. COLOJA -- Morţii vii pentru a câta oară? (Resident Evil: Retribution, 2012)

Eseu de:

Răzvan T. COLOJA – Pete de cafea pe foi imaculate

Laura SORIN -- Povestiri clasice: Probabil primul caz de publicitate mascată din lume

Interivu cu Eugen Ovidiu CHIROVICI:  "Cel mai bun lucru pe care un scriitor îl poate face pentru ţara lui este să scrie bine."

Proza e cea mai stufoasă, astfel că regăsim:

Diana ALZNER – Praf scânteietor şi filamente

Eugen Ovidiu CHIROVICI – O amintire de la Paris (fragment de roman)

Florin IRIMIA – Sus, într-o cameră de hotel

A.R. DELEANU – Scrum

Violeta BĂLAN – Al 8-lea Kreisset (fragment de roman)

Bogdan ONIN – Moş Goangă şi Badea Rădescu

Alin DĂRÂNGĂ – Uluyan Taşlar - Pietrele care urlă

Alexandra NICULAE – Pe undele Istriei

Cătălina FOMETICI -- Phaedra

Nicolae CORNESCIAN -- Foileton: Extreme (1)

Radu Ilarion MUNTEANU -- Looking for a Job

Cristian LISANDRU -- Închipuire (fragment)

Elena POTOCEAN -- Povestea Umbrei

Teodora GHEORGHE -- Secretul domnului Wally

Lena KART -- Un crâmpei de lumină

Nicolette ORGHIDAN -- Noaptea de noapte

Aurelia CHIRCU -- Îngeri sălbatici (1)

Raluca BĂCEANU -- Proprietarul

Ioana-Cătălina DOROJAN -- Lady A

Karel CISPIC -- Zbor

James R. BLAISSE -- Străinul (1)

Andra PAVEL -- Obsesie codificată

Mihai Hafia TRAISTA -- Raniţa de soldat

Liviu RADU -- Scurtă întâlnire

La Profil:

Antuza GENESCU – Hannibal Ochi-Albaştri

Şi o rubrică interesantă, Dosar:

Reviste electronice

Participă: Virginia COSTESCHI, Mihail VAKULOVSKI, Michael HAULICĂ, Ştefan BOLEA, Cornel Mihai UNGUREANU, George SAUCIUC

Poezie! Aici vreau să public şi eu data viitoare:

Ştefan BOLEA – Întuneric

PROFESIONISTUL:

George ARION – Unde ne sunt comentatorii?

FILIERA:

Bogdan HRIB – Toate filierele trec pe la Frankfurt...

ÎMBLÂNZITORUL:

A.R. DELEANU – De ce?

Am citit doar câteva dintre cele câteva zeci de titluri de aici. Evident că m-am oprit la proză pentru a o devora pentru prima oară. 

Prima poveste citită a fost cea a lui Alin DĂRÂNGĂ – Uluyan Taşlar - Pietrele care urlă. Omul ăsta ştie cum să scrie. Se foloseşte lacom de comparaţii, descrieri încât, Doamne, aproape poţi să guşti din peisaj, din teamă. Proza este foarte bună. Te lasă cu gura căscată fără să ştii cum să reacţionezi. De fapt, mai repede reacţionează trupul, ţi se zbârleşte pielea, cam aşa, apoi îţi dai seama că te-a cam speriat. Nu am de gând să îl felicit, este de prisos. Atât de mult mi-a plăcut povestea lui. 

Pe undele Istriei de Alexandra NICULAE mi-a lăsat un gust de ars în gură. Scena finală am citit-o cu ochi mari, flămânzi, aproape bucurându-mă că nemernicul aparat de radio avea să funcţioneze în sfârşit. Povestea asta mi-a hrănit şi mie nişte circuite malefice. YUMMY! Delicios. Mai vreau! :))

Următoarea proză citită a fost Phaedra, a bunei prietene Cătălina Fometici. O proză excelentă, cizelată, cu idee, cu acel zvâc pe care nu îl găseşti oriunde. Îmbină trăiri, le transmite. Ce să mai, are tot ce îi trebuie. Cat nu încetează să mă uimească. E din ce în ce mai bună. Progresul ei este lăudabil. Abia aştept romanul ei.

Nicolae Cornescian cu a lui proză Foileton, Extreme partea I, mă impresionează. Nu doar am senzaţia, ci sunt sigură că Nicolae Cornescian este un autor desăvârşit. Singurul regret pe care îl am, şi aici este valabil pentru toţi scriitorii noştri, este că nu sunt de ajuns de citiţi. Un asemenea mare talent nu merită    
în jur de 500 de vizualizari, ci câteva mii, zeci de mii. Scrie atât de bine încât nu ştiu ce aş putea să spun despre el, despre poveste, fără să nu mă gândesc "oare e de ajuns ca să fac lumea curioasă şi să-l citească?". Şi asta e valabil pentru toate prozele acestui scriitor. Şi desigur, din păcate, niciodată nu e de ajuns. Pot spune doar că sunt mândră să fiu contemporană cu acest scriitor. Respect!

Secretul domnului Wally de Teodora GHEORGHE m-a amuzat. Într-un mod macabru, dar mi-a plăcut. Mult. Încă de la prima frază povestea m-a cucerit ca nicio altă poveste. Nu ştiu de ce dar cumva presimţeam că o să îmi placă al dracului de mult povestea. Cum s-a şi întâmplat. Ce bine îmi pare că Wally a sfeclit-o. :)) Merita!

Lena Kart, cu al ei Crâmpei de lumină mi-a amintit încă o dată că aparenţele înşeală. Preotul acela, nemernicul... Misterioasa Lena este pe drumul cel bun. Îmi place foarte mult stilul ei. Este foarte diferit ce cel regăsit în celelalte proze. Are ceva al ei. Este cumva şi liric şi agresiv şi inocent. E ca un cocteil...

Proza Aureliei Chircu, prima parte din Îngeri sălbatici a reuşit iniţial să îmi aducă aminte de romanul Portretul lui Dorian Grey. Doar iniţial. Adevărul e că proza este cu dus-şi-ntors, îţi face neuronii să zbârnâie. Nu înţelegi, apoi ai o revelaţie, şi iar nu înţelegi până când vezi acel mare şi enervant "va urma". Ok, nu mai am răbdare, dar se pare că scriitoarei îi place să ne chinuie cu ţinutul în suspans :)).

Urmează apoi subsemnata cu proza Proprietarul. Cam toată este ancorată în realitate. În realitatea mea, cea de agent imobiliar. Pot să vă spun că munca asta pe care am depus-o pe parcursul verii presupune mai mult decât contracte şi mers pe teren. Presupune agilitate, presupune să fii mereu cu ochii în patru. Şi evident să nu spui niciodată cine eşti... Dar mai bine citiţi povestea şi vă daţi seama. Crime, mister...? Eu zic că vă cam tentează. Mai ales că apare şi detectivul Robert Stănescu în peisaj pe care îl întâlniţi în Misterele de la 417 D. Acelaşi stil poliţist. Enjoy! http://revistadesuspans.ro/proza/proprietarul/

Povestea Ioanei-Cătălina Dorojan, Lady A. m-a întristat. Mi-a plăcut enorm de mult, dar m-a întristat. Într-un fel, amnezia după un şoc puternic este ceva de care mă tem, nu ştiu de ce. Aşa că, proza a fost ca o aducere aminte, cumva bizară. Habar nu am cum să exprim sentimentul. E ca şi cum eu sunt acea Lady A. Cine ştie, poate într-o viaţă anterioară...

Scurtă întâlnire, de maestrul Liviu Radu, scriitorul meu preferat este o proză pe cât de sinistră, pe atât de simpatică şi dulce. Devoraţi-o până nu vă devorează ea pe voi! :))

Cam acestea au fost prozele pe care le-am găsit cele mai bune. Ar mai fi câteva pe care nu le-am citit dar, deh, viaţa de student, cu cele câteva zeci de cărţi ce trebuie citite la fiecare curs în parte, îmi cam răpesc din timp. Dar nu e nimic, revin cu alte comentarii peste o lună!

Acestea fiind spuse back to study...


Raluca Băceanu

Comentarii

Anonim a spus…
Multumesc, Raluca. :)Imi place sa conduc cititorul pe piste false, pana la dezmodamantul povestii.
Teodora Gheorghe a spus…
Multumesc mult, Raluca >:D< Deci ti-a placut ca a incasat-o domnul Wally. Mie mi-a fost un pic mila de el :))
A.I.R a spus…
Merci si eu, fetelor!

Postări populare de pe acest blog

Cum să ai grijă de un pui de porumbel

Agonie şi extaz - păreri şi citate preferate

De ce fac maratoane Harry Potter când sunt tristă sau singură?