Ocultismul - Partea I


Am terminat de citit ,,Ocultismul” de Colin Wilson. GENIALĂ CARTE! Descrierea de pe copertă -având amprenta Sunday Times- este una pe măsură deşi scurtă dar la obiect: Ocultismul este cea mai interesantă, mai cuprinzătoare şi provocatoare carte în domeniu.

După terminarea acestui drum spre cunoaştere mă simt îndreptăţită să spun că am mai aflat un grăunte de adevăr, dar ce spun, e prea mult un graunte, o moleculă sau un atom ar fi un cuvânt mai potrivit. Şi asta, este enorm de mult, chiar dacă la prima vedere, pare puţin. Încă sunt multe de aflat, dar sunt mândră ca deja am reuşit să înţeleg anumite lucruri de pe acum...

Eu, ca orice pasionat al domeniului şi având un stil kinestezic de învăţat, am notat pe carte diverse citate. Trebuie subliniat faptul că dimensiunile cărţii sunt destul de mari, este ca o enciclopedie, iar pentru mine, personal, a ajuns o Biblie.

Dat fiind dimensiunile cărţii şi faptul că aproape la fiecare pagină am subliniat ceva, m-am gândit să dau citatele gradat, şi nu toate odată pentru că postarea ar fi prea lungă.

Aşa că, încerc sa scriu în fiecare zi citate din câte un capitol, maxim două...sau trei. Am dorinţa aceasta fiindcă ţin să împărtăşesc -cu cine doreşte- o parte din ce am aflat eu...deşi vă recomand să vă cumparaţi şi voi cartea. Unele dintre citate nu au legatură cu titlul de capitol, dar sunt interesante şi unele dintre ele pot fi luate individual.

Magia- ştiinţa viitorului

,, Scopul fundamental al magiei în ansamblul său este de a impune voinţa umană asupra naturii, asupra omului şi asupra lumii suprasenzoriale, pentru stăpânirea acestora.” –E.M Butler.
,,Cu magia există o singură problemă, nu funcţionează.” -John Symonds, biograful lui Aleister Crowley.
,,..trebuie, înainte de a muri, să găsesc modalitatea de a exprima acel lucru ce nu ţine nici de iubire, nici ură, nici milă, nici dispreţ, ci suflul însuşi al vieţii, nestăvlit şi venit din adâncuri şi de departe, aducănd în viaţa omului forţa fără de margini şi calmul grav a tot ceea ce nu este omenesc.”- Bertrand Russell.
,, Nu este cazul să trasăm o linie între ,,judecata sănătoasă” a ştiinţei şi puterile considerate altădată ,,magice”[... ]omul civilizat a uitat de ele, pentru că nu îi mai sunt necesare pentru supravieţuire.”
,, Conştiinţa de sine poate fi utilizată pentru dezvoltarea puterilor instinctive la fel ca şi pentru dezvoltarea puterilor intelectului. Iată ce au în comun poetul, misticul şi magicianul: dorinţa de a-şi dezvolta puterile mai curând spre adâncuri decât spre înălţimi.”
,,...am devenit conştient, mai conştient ca oricând, că secretul vieţii constă în împărtăşirea nebuniei lui Dumnezeu. Prin împărtăşirea nebuniei lui Dumnezeu înţeleg puterea de a stârni în tine însuţi la confruntarea cu Inanimatul, o exaltare ce este cu adevărat erotism cosmic.” -Powys.
,, În crizele majore ale vieţii, când însăşi existenţa este ameninţată, sufletul atinge puteri transcedentale.” – Strindberg.
,, Cu siguranţă, există în om un anume simţ latent căruia acest loc nu-i oferă nici o satisfacţie, sau are şi alte dorinţe, diferite de simţuri, ce trebuie satisfăcute înainte ca omul să se poată simţi fericit.” – Cap.2 din Rasselas, Prince of Abyssinia.
,, Facultatea X este pur şi simplu acea putere latentă pe care o deţin oamenii de a trece dincolo de prezent[...] Ar fi o greseală să ne închipuim că Facultatea X este o capacitate ,,ocultă”, fiind pur şi simplu capacitatea de a surprinde realitatea este ceea ce unifică cele două jumătăţi ale minţii umane, conştientul şi subconştientul.”


Faţa nevăzută a Lunii

,, [poetul], prin natura sa, o persoană plină de vioiciune şi cu minte sănătoasă, ce trece deseori prin momente în care supraîncordarea fiecărei zile dispare şi devine brusc uimit şi încântat, înţelegând cât de interesant este totul.”
,, ,,Interesant” are o rezonanţă subiectivă: eu stabilesc ce este interesant şi ce nu e, cu toate că înţelesul este obiectiv.” Ceea ce am spus şi eu apropo de normalitate într-o postare precendentă.
,, ...Dar unicitatea omului constă în straniile momente de neparticipare.Presiunea dispare. Brusc vedem viaţa de la distanţă de parcă am fi zei; privim de undeva de sus, de deasupra, vedem ce văd şi păsările, nu, ca de obicei, ce văd viermii. În asemenea momente de optimism şi afirmare, ni se pare absurd că ni s-a întâmplat să ne simţim înfrânţi sau deprimaţi, pentru că, brusc, devine evident că suntem de neînvins şi indistructibili.”


Capacităţile oculte ale poetului

,, Am mai descoperit cât de obositoare- deşi o oboseală plăcută- poate fi concentrarea, atunci când te concentrezi pentru a nu face nimic, pentru a rămâne pasiv.” Louis Singer.
,, Odată ce un om a avut experienţe paranormale, comunicarea lui cu cei din jur, care nu au avut parte de experienţe similare, are de suferit.” Louis Singer.
,, Atât la misticism, cât şi la spiritism, se ajunge nu prin voinţă, ci fără să vrei.” Louis Singer.
,, Ron. L Hubbard, îi învaţă pe adepţii săi că, de fapt, oamenii sunt zei care au inventat lumea ca pe un joc; s-au pogorât, apoi, ca să-l joace, au devenit victimele propriei lor amnezii şi au rămas prinşi în capcana jocului.”
,, Nu pot să nu consider simbolurile ca fiind cea mai mare dintre puteri, fie că sunt folosite în mod conştient de maeştrii ai magiei sau, semiconştient, de urmaşii acestora, poetul, muzicianul şi artistul.” Yeats.

Comentarii

Anca Snow a spus…
Si eu sunt pasionata de ocultism. Imi pare sincer rau ca majoritatea oamenilor din ziua de astazi nici nu au auzit de asa ceva :(
Anonim a spus…
interesant cred că o să o caut să o citesc și eu...
Anonim a spus…
interesant o să o citesc și eu, o caut și o cumpăr !!!
Anonim a spus…
interesant o să o cumpăr și cititiă va fi !!!
Anonim a spus…
interesant o să o cumpăr și cititiă va fi !!!
Anonim a spus…
interesant o să o cumpăr și cititiă va fi !!!
Anonim a spus…
interesant o să o cumpăr și cititiă va fi !!!
Anonim a spus…
interesant o să o cumpăr și cititiă va fi !!!

Postări populare de pe acest blog

Cum să ai grijă de un pui de porumbel

Agonie şi extaz - păreri şi citate preferate

De ce fac maratoane Harry Potter când sunt tristă sau singură?